Lekke band? Zieke oma? Dank God onder alles
Links bij dit artikel

Dit artikel gaat over hoe je zo’n aanbidder kan worden en wat je daarbij in de weg kan staan.

“Maar er komt een tijd -en wij beleven die nu al- dat wie echt aanbidden, de Vader aanbidden in Geest en waarheid. Want de Vader zoekt mensen die Hem zo aanbidden” Johannes 4: 24 (GNB)

Stel, iemand heeft in de week dat jij ziek was alle aantekeningen opgeschreven en voor je gebundeld. Iemand helpt je de boodschappen naar huis te dragen omdat jij niet sterk genoeg bent. Iemand wil voor jou de doodstraf ondergaan, terwijl jij schuldig bent aan moord. Wat is je houding tegenover degene die je een dienst bewees? Je toont jezelf dankbaar, toch?

God aanbidden is God eren. Hem de eer brengen die Hij toekomt. Een belangrijke factor in aanbidding is dan ook het tonen van dankbaarheid aan God. Want hoe kunnen we God aanbidden als we niet dankbaar zijn? Jakobus zegt dat zoet en bitter water onmogelijk uit dezelfde bron kunnen voortkomen (Jakobus 3:8-12) Iemand die in Gods aanwezigheid wil komen en God wil aanbidden kan onmogelijk God écht prijzen (zoet water geven) en tegelijkertijd ondankbaar zijn (bitter water).

Ondankbaar
Vandaag de dag zijn heel erg veel mensen ondankbaar. Iedereen lijkt bezig te zijn met zijn of haar eigen interesses, behoeften en wensen, en haast niemand heeft meer tijd voor de noden, behoeften en pijn van de ander. En als je goed luisterd naar mensen om je heen, dan krijg je al snel het gevoel dat de meeste mensen denken dat de maatschappij hen iets verschuldigd is. “Ik wacht wel totdat iemand mij eens iets geeft, in plaats van dat ik zelf wéér wat geef”. We zijn niet snel meer tevreden met wat we hebben. Paulus had het al voorspeld: “In de laatste dagen zullen er ware tijden komen, want de mensen zullen... ondankbaar zijn” (2 Tomotheus 3:1,2)

Maar naast een ondankbare houding, geleerd en overgenomen door de maatschappij waarin we leven, is het soms ook écht moeilijk om dankbaarheid te tonen. “Dankt voor alles”, zei de apostel Paulus, “want dat is de wil van God en van Jezus Christus voor jou.”
Nou nou! Was het maar zo simpel dat we God voor alles kunnen danken. Want zo makkelijk is de rotsituatie niet waarin je zit, en je kan God toch moeilijk bedanken voor de vervelende gebeurtenis van laatst? Degene die na het overlijden van een geliefde opa met Job kan zeggen: “De Heer heeft gegeven en de Heer heeft genomen. De Heer zij geprezen”, heeft wel heel veel geloof.

Een pittige uitdaging is het dus zeker wel. Maar als we God intiemer willen leren kennen, dan moeten we wel een houding van dankbaarheid aannemen. Begin er nu gewoon al mee, in welke situatie je je nu bevindt. Denk aan alle dingen die God voor je gedaan heeft, en sta de Heilige Geest toe om je hart te kneden tot een ‘dankzegging onder alles’.

Meer weten over dit onderwerp? Lees “Een leven van aanbidding” van Marcos Witt.