Opwekking?
Links bij dit artikel

Wat is dat toch met die Jeugdkerken? Overal ploppen ze uit de grond. Van Gorinchem tot Garderen, er is wel een jeugdkerk te vinden. Op internet zijn ze ook al niet weg te slaan. Google maar iets met het woord ‘evangelie’ en je krijgt een reeks met uitnodigingen van Jeugdkerken. Meestal hebben ze ook nog eens aanstekelijke websites. Je blijft maar doorklikken, steeds dieper in folderstructuur van preken, bemoedigingen en oprechte getuigenissen. Zo lees ik iemand vertellen op een jeugdkerk-forum: ‘Ik was laatst bij jullie dienst: 400 jongeren in een zaal, zingend en swingend op gospelmuziek. Ik kreeg kippenvel bij het eerste nummer en hartkloppingen bij het laatste. Ik ben een tijdje weggeweest, weg van God bedoel ik. Maar tijdens die dienst kreeg ik de indruk dat ik terug moest komen. Dat heb ik gedaan en voel me super!’

Wat is dat toch met die jeugdkerken? Overal ploppen ze uit de grond. Zelfs bij mij in de buurt. Vorige week kwam ik Jos tegen. Een oud-klasgenoot die ik al zeker 2 jaar niet meer had gezien. Na het uitwisselen van een paar ‘wat doe jij nu’s?’, vroeg Jos mij of ik nog steeds naar de kerk ging. Ik wist dat Jos niet gelovig was en probeerde Johannes 3 naar boven te halen. Maar al gauw kwam het gesprek op een Jeugdkerkdienst, waar hij naartoe was gesleept door een vriendinnetje. Jos ging mee voor dat meisje, maar je voelt em al aankomen: Jos werd aangeraakt. Hij kon er niet meer om heen en was helemaal into the Lord. Herboren heet dat dan in evangelische kringen. Een beetje jaloers ben ik nog steeds zoek naar een hervormde vertaling van dat woord, maar dat terzijde.

Wat is dat toch met die jeugdkerken? Overal ploppen ze uit de grond. Straks is er geen jongere meer over om te bekeren. Straks loopt de Arena vol met Worshipping pubers. Straks wordt Nederland gedragen door een generatie zwaargewichten en voorbidders. En natuurlijk weet ik wel, dat komt niet door zoiets als een jeugdkerk. Maar vanwaar toch die zegen die er op lijkt te liggen? Zal het een voorbode zijn? Even het weerbericht bekijken, misschien hangt er een opwekking in de lucht.

Robin Vesely,

reeds verschenen in jongerenblad Kivive februari 2004

Forum: Reageer op dit artikel!
Christelijk Jongerenblad Kivive
Scrijver
https://prolesanpure.com/
Geen overgewicht meer!
https://prolesanpure.com/