Jongeren willen positief geluid laten horen
Links bij dit artikel

Zo’n 250 jongeren verzamelen vuilnis en krabben kauwgom:
“We willen een positief geluid laten horen”

Het is twee uur in de middag op dinsdag 4 mei. Daniel en Tiko, twee ervaren break-dancers van achttien jaar, kijken gespannen uit hun busraampje. Achter hun beginnen nog 250 andere jonge bezoekers van het jaarlijkse christelijke festival Soul Survivor aan hun busrit van strand Nulde naar Harderwijk en nog zo’n 500 jongeren naar hun busrit naar Amersfoort. Met het geven van skate- en breakdancedemonstraties, het wassen van auto’s, het schoonmaken van verkeersborden en het prikken van zwerfvuil willen de christelijke jongeren graag een positief geluid in de stad laten horen.

<

Er ging wel een hoop geregel aan vooraf om de jongeren aan de slag te kunnen laten gaan, vertellen Lennart van de Vegt en Albertine Westhuis van “Youth United”. In samenwerking met de organisatie van Soul Survivor hebben ze deze actie op touw gezet. “Er moest wel wat overlegd worden met de beide gemeentes, maar uiteindelijk was iedereen enthousiast”, lacht Albertine. “Het was dan ook wel een grappig gezicht om een grote groep jongeren uiteen te zien gaan met een hoop sponzen, emmers, tuinslangen, kauwgomkrabbers, papierprikkers en vuilniszakken in de hand. Je ziet toch niet elke dag jongeren in de verkeersborden klimmen om deze schoon te maken.”

In de stad Harderwijk waren Daniel en Tiko al begonnen de geinteresseerde voorbijgangers de basis te leren van break-dance. De skaters die mee waren gekomen voegden zich bij de Harderwijker skaters in het park en begonnen daar demonstraties te geven. De gewassen auto’s bij de Albert Heijn, glommen in de zon.
Jan Karssen, het hoofd van de stadsreiniging is razend enthousiast over de actie. “Dit heeft toch wel uitstraling!”, is zijn eerste reactie. “De meeste jongeren die ik hier aan het werk zie, komen rechtstreeks van bureau Halt. Maar deze jongeren steken hun handen uit de mouwen en krabben het kauwgom van de straat, puur vanuit hun geloofsovertuiging. Ze zitten niet alleen maar op strand Nulde te bidden en liedjes te zingen, maar willen ook iets doen. ” Het hoofd van de stadsreiniging is blij om eens op een andere manier in aanraking te komen met de jongeren: “We hebben hier in Harderwijk toch wel veel te maken met vandalisme en graffiti. Speeltuintjes die in de fik worden gezet en dat soort dingen kost de gemeente Harderwijk toch wel zo’n 50.000 euro per jaar.”

Moe maar voldaan zijn de 250 jongeren uit Harderwijk weer terug op het Soul Survivor festival gekomen. De 500 jongeren uit Amersfoort arriveerden ook weer op het festivalterrein. De jongeren vertelden vanaf het podium de ervaringen van die dag, en riepen de andere festivalbezoekers op om mee te doen aan de soortgelijke acties die binnenkort gehouden worden in Ede en Arnhem.

https://prolesanpure.com/
Geen overgewicht meer!
https://prolesanpure.com/